Paahtimon tarina

Kirjalan Kahvipaahtimo on mikkeliläinen loppuvuodesta 2018 perustettu pienpaahtimo. Paahtimo sai alkunsa Kirjalan vanhan puutalokaupungiosan sydämessä, josta se vuoden 2020 keväällä muutti Saimaan sykkeeseen Heimariin.

Porvoosta kahvikipinä

Paahtomestari Ollin palo kahviin syntyi Porvoon matkalla hotellin aamiaisella, jossa hän sai ensimmäisen kerran elämässään “veret seisauttavaa” kahvia. Kyseessä oli pienpaahtimon kahvi. Toimelias mies aloitti reissun jälkeen tiiviin tutkimusmatkan ja opiskelun kahvin maailmaan ja saloihin. Pian alkoi myös ensimmäisen paahtimen suunnittelu. 

Paahtomestari Olli

Tuumasta toimeen ja nyt paikallisen metallisepän sekä paahtomestarin yhdessä valmistamassa paahtimessa jokainen papu saa uniikin, hienostuneen makunsa. Kahvilajikkeet ovat huolella valittuja ja ne tulevat paahtimolle eri puolilta maailmaa, kuten Väli- ja Etelä-Amerikasta sekä Afrikasta. Paahdin ja paahtaja ovat välillä kovilla ja päivät venyvät pitkiksi, mutta se on vaan merkki siitä että kahvi maistuu kansalle.

Maailmalta kotiin ja baristaksi

Barista Anna työskenteli sairaanhoitajana parisen vuotta, kunnes kyllästyi sairaanhoitajien huonoon asemaan ja palkkakuopassa junnaamiseen. Jotenkin vahingossa hän ajautui perustamaan kahvilaa paahtomestari-isänsä Ollin kanssa. Korona oli ajanut Annan maailmalta takasin kotiin maaliskuussa 2020, jolloin alkoi kahvilan armoton remontointi ja sisustaminen, sekä baristataitojen itseopiskelu. Toukokuun alussa, koronan keskelle, avattiin pieni kahvila, joka on tuonut laitakaupungille vilkkaampaa elämää.

Vuoden nuori kahvivaikuttaja 2022
Anna voitti Vuoden nuori kahvivaikuttaja -tittelin 22.-24.4.22 järjestetyillä Helsinki Coffee Festivaaleilla. helsinkicoffeefestival.com

Barista Anna

Kahvilan avajaispäivänä naapuritalon Kirsi, lempinimeltään ”Kirsikkapersikka”, meni käymään kahvilassa ja kysyi, ”kuka teidän leivokset tekee?”. Rehellinen vastaus kuului, ”emme vielä tiedä”. Kirsi esitteli itsensä ja kertoi olevansa ammatiltaan leipuri ja ravintolakokki ja olisi halukas ryhtymään kahvilan leipuriksi. 
Seuraavana päivänä Kirsi kiikutti ensimmäiset muffinit maistiaisiksi, ja asiahan oli sitten selvä. 

Leipuri Kirsi

Sittemmin Kirsi on siirtynyt uusiin työtehtäviin, ja keittiömme on ottanut haltuun meidän Väinö.